Get Adobe Flash player
Nieuwe website online

Nieuwe website online

Beste Eendrachters, voortaan kan je alle informatie vinden via de nieuwe website www.atletiekeendrachtaalst.be   

Nieuwe website

Nieuwe website

Beste Eendrachters, Onze club wordt dit jaar 100 jaar oud!! Dat zal gevierd worden.. op vrijdag 20 maart 2020 in de Keirk te Terjoden (Aalst). Naar aanleiding van dit jubileum komt er ook een nieuwe website..   www.atletiekeendrachtaalst.be   Neem alvast eens een kijkje!!  

Geslaagde Dirk Martens Corrida Aalst 2020

Geslaagde Dirk Martens Corrida Aalst 2020

Op zondag 19 januari 2020 vond de 23ste editie van de Dirk Martens Corrida plaats. We kunnen terugblikken op een geslaagde editie en bedanken graag alle deelnemers en medewerkers. De 12 km werd met een mooie voorsprong door onze atleet Ward Van der Kelen gewonnen.Onze specialist berglopen Ward...

Komende zondag Dirk Martens Corrida Aalst

Komende zondag Dirk Martens Corrida Aalst

Komende zondag 19 januari 2020 opent de Dirk Martens Corrida Aalst de nieuwe Valckenier Running Tour. Er is keuze uit snoepjesloop, verschillende kidslopen, familieloop van 3km of 6km en natuurlijk ook de eigenlijke Corrida over 12km.   Inschrijven aan voordeeltarief: KLIK...

PK Veldlopen met 3 titels

PK Veldlopen met 3 titels

Op het PK Veldlopen in Maldegem was onze club opnieuw één van de grote smaakmakers. Pieter Claus kon op een overtuigende manier de korte cross winnen. Voor het podium zagen we een spannende strijd, waarbij Marius Debruyn net tekort kwam, maar toch met een knappe 4de plaats huiswaarts mocht. Bij...

 • Nieuwe website online

  Nieuwe website online

  Tuesday, 14 July 2020 10:20
 • Nieuwe website

  Nieuwe website

  Monday, 10 February 2020 01:27
 • Geslaagde Dirk Martens Corrida Aalst 2020

  Geslaagde Dirk Martens Corrida Aalst 2020

  Sunday, 19 January 2020 20:05
 • Komende zondag Dirk Martens Corrida Aalst

  Komende zondag Dirk Martens Corrida Aalst

  Tuesday, 14 January 2020 21:52
 • PK Veldlopen met 3 titels

  PK Veldlopen met 3 titels

  Sunday, 12 January 2020 22:17

Zoals aangekondigd gaan we proberen wekelijks een artikel in de verband met de "Historie" van Eendracht Aalst te publiceren. Zie hieronder het tweede deel dat over de periode 1920 - 1928 gaat.

De eerste wedstrijden

Schepen van cultuur en sport Gaston Van den Eede liet bij de viering van 50 jaar EA in 1970-71 een foto zien waarvan hij zegde dat ze in 1920 genomen werd aan de Erembodegemstraat recht over Schotte. Op deze foto waren o.a. herkenbaar Leon Van der Borght, Jos Ringoir, Maurice Lecompte , Edgard Roelandt, Jos De Cock en schepen Gaston Van Den Eede

Er werd alvast met een grote zomermeeting gestart. Reeds in 1921 werd de “Challenge Lieutenant Fritz Pape”(zoon van een Aalsterse toondichter) ter nagedachtenis van een gesneuvelde held uit WO I ingericht. Deze wedstrijd was een van de weinige atletiekmeetings die in Oost-Vlaanderen ingericht werden. Tot en met 1926 hebben we sporen van de inrichting van deze wedstrijd gevonden. Op het programma : 100 yards, 800m,1500m,hoog-en verspringen ,kogelstoten, speerwerpen en discuswerpen alsook een 4 x 200m en voor de scholieren van “Eendracht” een 60 en een 600m. Opvallend is dat er blijkbaar tot 1940 geen 100m maar 100 yards gelopen werd. In de loopnummers had meestal alleen de eerste zijn tijd. Loopwedstrijden werden aangekondigd als “Voetloopen”, verspringen stond in het programma als” wijdspringen”. Er waren zelfs 3 mogelijkheden om “wijdspringen” te doen. In 1923 hadden de socialisten te Aalst een sportafdeling “Rust Roest” die zich naast turnen ook met “athletismus” bezig hield. Bij hen stonden er naast loopnummers ook 3 soorten “wijdspringen” op het programma nml met aanloop, zonder aanloop en met springplank. Ook polsstokspringen (in gerenomeerde kranten met foto werd dit stokspringen genoemd!),gewichtwerpen (= kogelstoten) en schijf ( = discus) stonden op het programma. Bij hen ook nummers voor dames. In de uitslag stonden veel vertegenwoordigers van de Aalsterse afdeling .Ook dames .Bij de bij de BAB aangesloten Eendracht vinden we in de weinige uitslagen geen dames . 31 juli 1924 organiseerde Eendracht op het terrein naast het park loop-spring- en werpnummers voor dames. De dames van Beerschot wonnen bijna alle wedstrijden. Van Aalsterse dames was er geen spoor in de gepubliceerde uitslagen.

Donderdagavond 22 juli 1921 werd er een koers voor “voetloopers” genaamd” Marathon van Vlaanderen” georganiseerd. De start was op de Grote Markt en de aankomst ergens in Gentbrugge. Er waren 231 deelnemers.

2 juni 1922 organiseerde Eendracht het kampioenschap van de 2 Vlaanderen. Aalst werd 3de in het klassement. In de finale van de 200m” snellopen” werd H. Lecompte 3de in 25 sec. Josse Ringoir werd er met 32m80 3de in het “spieswerpen” en was tevens 3de in het schijfwerpen. Hier werd hij voorafgegaan door Leon Van der Borght die zilver behaalde. Leon was ook nog eens met 8m50 4de in het gewichtwerpen.

In hetzelfde jaar organiseerde Eendracht Footballclub voor de tweede maal tijdens de kermis een groot atletiekfeest voor de beker Frits Pape .Hiervoor werden de inschrijvingen afgesloten op 101 deelnemers. De latere inschrijvingen moesten ze weigeren. In die tijd was het de gewoonte dat men een paar dagen tevoren moest inschrijven. Er werd dan een programma gedrukt met de deelnemers. Dit werd dan tijdens de wedstrijden verkocht. Het jaar daarna werden er 150 deelnemers aanvaard.

In september 1923 werd er op de Aelbrechtlaan voor de verschillende afdelingen van het leger een groot militair feest georganiseerd. Afhaling van de nummers in “De Boerenbond”. De opbrengst was ten voordele van weduwen en wezen van de Oudstrijders.

Ter voorbereiding van de volkscross van het dagblad “Le Soir” (reeds vanaf 1921 elk jaar) te Brussel (Evere) werden elk jaar trainingen en oefencrossen door Eendracht Footballclub georganiseerd .Om te oefenen werd er bij J. De Veylder “ In den Appel “ op de Gentse Steenweg samengekomen.

In de beginperiode werden de trainingen door professor Bax geleid. In 1926 wordt Josse Ringoir als trainer vernoemd.

Vanaf 1926 werden er scholencrossen ingericht.

In deze beginperiode werden er reeds mooie prestaties genoteerd. Edgard Roelandt werd zelfs Belgisch kampioen speerwerpen bij de juniores en provinciaal kampioen 100m .

In januari 1923 organiseerde de club de “Eerste Grote Prijs van Aalst”. Een wedstrijd    ” Voetloopen” door de straten der gemeente. Dit was in feite een cross-country. De uitnodigingen naar de clubs werden in het Frans opgesteld.

Tot de 2de helft van de jaren 30 was de administratieve taal van LBA (=BAB ) Frans. Af en toe werd er voor de clubs in Vlaanderen een tekst vertaald. Secretaris-generaal Clemmé verontschuldigde zich af en toe als hij geen tijd gehad had om de tekst te vertalen.

Op 6 januari 1924 werd er (volgens de uitnodiging) door Sportclub “Eendracht” Alost een Cross-country van 8 km ingericht (88 deelnemers). Tegelijkertijd was er ook een cross van 4 km voor scholieren (20 deelnemers). De inschrijvingen moesten naar Oscar Claser ,rue du commerce à Alost gestuurd worden. Deze Grote Prijzen van Aalst werden zeker vanaf 1923 tot en met 1934 ingericht. De start en aankomst waren de eerste 3 jaar op de Houtmarkt . De volgende inrichtingen gebeurden aan de Bredestraat. We moeten tot 1927 wachten voor er iemand van Aalst in de top drie eindigt. Kamiel Pluym werd er toen 2de.

20 juli 1924 werd er “Une Grande Réunion nationale d’Athlétisme” voorbehouden aan beginnende atleten en atleten van 2de categorie ( atleten die speciale prestaties hadden gelukt mochten hier niet aan deelnemen.) ingericht.

In een artikel van de Volkstem van 3 september 1925 lezen we dat de atleten van Eendracht Aalst bijna de Schaal Bosmans van Sparta AC Brussel gewonnen had .Naar deze wedstrijd waren er zeer veel atleten gekomen. Eendracht deed het prima. Voor de 200m waren er 42 deelnemers. De 3 atleten van Eendracht wisten zich voor de finale te klasseren. Roelandt werd er 1ste in 24 2/5. Maurice Lecompte was er 3de.Verbruggen was 5de. In de 400m ook 42 deelnemers. Cooman en Podevijn klasseerden zich voor de finale en werden er 4de en 5de. In de 1500m waren er 30 deelnemers. Frans Tombeur werd er na de Belgische kampioen 2de.5000m Emiel De Smet 3de.In het discuswerpen een 3de plaats voor Josse Ringoir met 30m43.Bij de scholieren was Leon De Vuyst winnaar van de 1000m in 2.58

Zondag 6 september 1925 werd voor de 3de maal in Mijlbeek op de Albrechtlaan een aflossingskoers voor militairen georganiseerd. De eerste 5 moesten elk 1600m lopen de laatste man 3200m. Tegelijkertijd werden nog wedstrijden met prijzen voor lopers uit Aalst en al degenen die binnen de 25 km wonen georganiseerd. Inschrijvingen bij Josse Ringoir Vaart 4 te Aalst

Tijdens de “Ronde van Aalst” 7 km “voetloopen” (1926) ingericht door Eendracht Aalst werden de lopers gehinderd door een gedraaide Denderbrug aan de Brusselse steenweg. De 4 koplopers van Gantoise waren er nog juist over geraakt terwijl de anderen moesten wachten. Hierdoor werd de beste loper van Eendracht Pluym maar 5de.

Vanaf 1926 werden er scholencrossen ingericht.

In 1927 wilden sommigen de naam van de club in Racing veranderen. Josse Ringoir ging hiermee niet akkoord.

In maart 1928 werd te Aalst het provinciaal kampioenschap cross ingericht. Gantoise won het clubklassement voor Eendracht Aalst.

24 juni 1928 richtte de club een interscholenwedstrijd in voor alle scholen van Aalst en omgeving .Het klassement werd door het “Sint Maartengesticht “ gewonnen voor de “Vakschool “en de Ecole Moyenne.

Sponsors

Login Form